Cazuri rezolvate

Din practica Biroului

 

Caz pretenții:

Un caz de mediere foarte complicat, între un cetățean englez și familia decedatei

Am fost solicitată de un cetățean englez  din UK să îl ajut într-o problemă personală. Înainte să îmi solicite ajutorul a mai apela la cineva din București, însă rezultatul a fost negativ.

Datele problemei: cetățeanul englez sa îndrăgostit de o româncă, relația a fost foarte frumoasă finalizându-se   cu o  logodnă. În timpul relației( care adurat 7ani) românca sa îmbolnăvit de cancer ovarian. Englezul a ajuta-o cum a putut el mai bine  atât din punct de vedere medical , moral și material, asigurând-i condiții foarte bune atât în Anglia cât a stat, cât și în România. Boala sa agravat și ca o ultimă speranță, a  contactat o firmă din SUA care avea succes în astfel de cazuri. Acești au transmis aparatura și medicamentația necesară pentru a o putea ajuta pe pacientă. Orice efort a fost făcut atât din partea medicilor din România , cât și a celor din străinătate, românca a decedat.  După decesul româncei, englezul  nu sa mai înțeles cu familia decedatei datorită faptului că a solicitat să-i fie înapoiate anumite lucruri  și aparatura medicală a celor din SUA, care valora 30.000 de lire sterline, aceasta fiind sub contract și trebuia neapărat înapoiată, altfel englezul care sa pus garant trebuia să plătească în totalitate această aparatură.

Englezul, sa supărat foarte tare pe familia decedatei și îmi solicită serviciile pentru al ajuta să își recupereze bunurile care se aflau în România în casa decedatei . Valoarea totală a bunurilor sa ridicat la circa 40.000 de lire sterline. Interesant este faptul că a dorit  ca familia decedatei să îi înapoieze și inelul de logodnă cu diamant.

După ce am contactat familia decedatei și am transmis solicitările englezului, primul răspuns a fost că nu-i interesează și că  inelul nu mai există fiind-că au pus inelul pe mână decedatei când au îngropat-o.

Medierea a fost foarte grea și obositoare, datorită faptului că cei din familia decedatei nu înțelegeau de ce trebuie să înapoieze lucrurile solicitate. Èšinând cont că englezul a ajutat  dea lungul timpului întreaga familie a decedatei, am mers pe latura sensibilă, prezentându-le ce pierd dacă nu vor rămâne în relații bune cu dumnealui. 

Finalitatea a fost un succes pentru mine, familia decedatei a înapoiat toate lucrurile solicitate de englez, aparatura celor din SUA și bineînțeles și inelul de logodnă.

Astfel  familia a rămas în relații de prietenie  cu englezul, acesta venind în cursul lunii septembrie la mormântul decedatei  pentru a pune flori și a discuta cu familia.

Cazuri partaje succesorale voluntare:

Caz 1.
Astazi am încheiat un Acord de mediere pe partaj succesoral și ieșire din indiviziune.
Prezentare pe scurt: În urma decesului ambilor părinții se deschide procedura de succesiune la notar.
Moștenitori : 2 copii(fete)
Renunțători la succesiune: 4 copii
Cota se împarte în mod egal între cei doi moștenitori, adică ½ fiecare.
Masa succesorală:
Bunuri imobile- o casa și un teren
Cele doua moștenitoare vând casa și o parte din teren .
Pe terenul rămas una din surori își face o casă cu dependențe, însă fără acordul celelatei surori. Se iscă un scandal între ele și sora care a făcut casa la sugestia avocatului, introduce o acțiune în instanță pentru a obliga obținerea terenului de sub casă și totodată ieșire din indiviziune, întrucât nu putea să își perfecteze actele casei.
Cele două surori s-au judecat de anii buni în instanță, deschizându-se la un moment dat două dosare cu aceeiași acțiune. Instanța respinge a doua acținune ca neîntemeiată și face trimitere la prima acțiune solicitându completare dosarului cu anumite acte(sub sancțiune anulării cererii) . Nu se depun actele solicitate de instanță iar cerere a fost anulată.
Astfel cele două acțuini deschise au fost anulate.
Se solicită procedura de mediere de către una din nepoate, întrucât cele două surori nu își vorbeau și se crease o ruptură adâncă între ele.
Medierea a fost foarte grea, întrucât una dintre părți nu avea încredere în procedura de mediere și nu știau exact ce face un mediator și care este valoarea actului încheiat în mediere. Parcurg toate etapele de mediere și părțile capătă încredere în mediator și mediere.
Modalitate de rezolvare:
- O parte cedează celelaltei părți terenul moștenit contra unei sulte, solicitând totodată ca celaltă parte să își ceară scuze pentru faptul că a fost purtată anii de zile pe sălile instanței de judecată.
- Cealaltă parte plătește sulta, își cere scuze
- Se incheie și semnează de către părțiele participante, Acodul de mediere și procesul verbal de închidere a ședinței de mediere
- Se transmit actele către instanța de judecată,solicitând instanței pronunțarea unei hotărâri de expedient cu prezenta cerere prin care solicit pronunțarea unei hotărâri de expedient cu privire la Acordul de mediere intervenit între moștenitorii.
- Se solicită instanței de judecată plata taxă judiciară de timbru tinând cont și de aspectul că în baza Legii medierii aceasta reprezinta 50% din taxa legal datorată.
Astfel în urma procedurii de mediere cele două surori s-au împăcat și au stabilit să se întâlnescă periodic.
Am avut alături de mine pe Andreea Dabija, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea Al.I.Cuza din Iași, aflată în practică la biroul meu, care mi-a spus că a fost foarte impresionată de modalitatea de rezolvare a acestui caz.
Mă simt pe deplin mulțumită datorită faptului că părțile mi-au transmis ,,avem acum deplină încredere în mediere și vom recomanda această procedură”.

 

Caz 2. 

Obiectul : Neînțelegerile dintre părți privind deschiderea procedurii succesorale, precum și discuții despre partajul voluntar de pe urma defuncților............. și .........

Domnul X a solicitat procedura mediere pentru a putea discuta cu celelalte părți tot ce ține de moștenire de pe urma defuncților săi părinți, costurile și implicația fiecăruia dea lungul timpului și  de a încerca să discute și să rezolve tot ce ține de succesiune.

De pe urma defunctilor ..........Mihai și Elena conform Anexelor nr. 24, eliberate de Primaria  comunei.......și actelor de stare civilă completate, care fac parte din dovada calității de moștenitor,  au rămas ca următorii moștenitori:

 1. Anica,fiică
 2. Ion, fiu, postdecedat, rămânând ca moștenitori soția și un copil
 3. Vasile,fiu, postdecedat, rămânând ca moștenitori soția și patru copii
 4. Gheorghe, fiu
 5. Zoița,fiică, postdecedată, rămânând ca moștenitori soțul și doi copii

Total moștenitori: 12

Am transmis invițații la mediere către toate părțile, ulterior fiind contactată de părți spunându-mi că unii dintre ei nu se află în țară și nici nu-i interesează această întâlnire. Am luat legătura prin email și cu cei din străinătate, explicându-le că deja a trecut prea mult timp cu nerezolvarea problemelor succesorale, iar la un moment dat trebuie să intre cu toții în legalitate. Le-am spus ce acte trebuiesc să trimită în cazul în care nu pot participa la ședințele de mediere

Părțile aflate în conflict , ne-am prezentat împreună la sediul Biroului de mediator Ștefan Liliana, în baza Contractului de mediere nr..... încheiat la data de 27 februarie 2016, am participat la inițierea și derularea procedurii de mediere conform dispozițiilor Legii nr. 192/2006, efectuată de mediatorul Ștefan Liliana. Noi părțile, am fost informate de către mediator despre ce este medierea, efectele acesteia și regulile aplicabile, ajungând  la o înțelegere totală cu privire la obiectului conflictului supus medierii si despre faptul că trebuia să prezintăm certificatul de calitate de moștenitor de pe urma defuncților..........Mihai și Elena. Astfel am  consimțit de comun acord încheierea, redactarea și semnarea prezentului acord de mediere, liber exprimat și neafectat de niciun viciu de consințământ.

Am solicitat instantei să dispuna conform Acordului de mediere cu privire la :
Constatarea calității de moștenitor
Constatarea cotei legale care se cuvine fiecarui moștenitor
Constatarea masei succesorale
Constatarea ieșirii din indiviziune și formării de loturi succesorale conform acordului de mediere
Constatarea cesiunii cotelor succesorale către Bădic Mihai și Grădinaru Ana, realizată în baza Acordului de mediere de către ceilalți moștenitori
Constatarea formarii de loturi succesorale pe numele lui Bădic Mihai si Gradinaru Ana, conform Acordului de mediere

Ora estimata: 9:00
Complet: C1 M (fost C 3 M)
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de petentul ........ în contradictoriu cu intimații..........Încuviințează înțelegerea intervenită între părți în cadrul procedurii de mediere desfășurată la Birou de mediator Stefan Liliana și anume acordul de mediere referitor la ieșirea din indiviziune după defunctii ........, decedat la data de 28.03.1994 si ......, decedată la data de 17 .05.2010, după cum urmează:(...) 
Document: Hotarâre  692/2016  16.06.2016

Cazuri dreptul familiei:

Caz 1. Neînțelegeri familiale (divorț cu minori)

Acord de mediere incuviintat de instanta, caz clasic divort cu minori.
Nu ma bucur cand se destrama o casnicie, insa satisfactia mea este ca partile si-au spus tot ce ia deranjat de-a lungul timpului si au ramas in continuare intr-o relatie civilizata.
Medierea este forma cea mai eleganta si discreta. Indem pe toti cei care au o anumita problema pe latura civila s-au penala sa apeleze la aceasta procedura.
Informeaza-te corect inainte de a lua o decizie care poate afecta viitorul tau.
Apeleaza cu incredere la mediere!

 

 

Caz 2. Stabilirea pensiei de întreținere a minorei....Exercitarea autorității părintești privind încredințarea minorei, Stabilirea domiciliului minorei,Program de relații personale cu minora;

27 ianuarie 2016,caz dreptul familiei, deschis pe rolul instantei, Judecatoria Iasi.

Parti: mama romanca, tatal olandez
In urma unei relatii de prietenie a rezulat o fetita, care acum are 1 an si jumatate. Cei doi parinti nu se mai inteleg, iar mama a deschis actiune pe instanta solicitanad cele precizate mai sus. Se judeca de aproximativ 6 luni. Vazand ca procedura pe instanta dureaza ff mult, mama solicita procedura de mediere.
Tin sa precizez faptul ca ambele parti au avut o deschidere foarte mare spre mediere, tatal care este de origine olandez stia tot ce tine de procedura medierii nemaidorind sa fac o informare despre mediere. Mi-a spus ca in tara lor medierea este un mod de viata, iar interesul pentru binele copilului este tratat cu maxima seriozitate.
Medierea sa desfasurat in limba romana si limba engleza, iar sigurul scop care a fost urmarit in aceasta mediere a fost interesul superior al copilului. Sa discutat si analizat fiecare dorinta a parintilor, iar finalitatea a fost un Acord de mediere foarte bine intocmit. Actele din mediere au fost redactate in limba romana si limba olandeza. Partile au fost foarte multumite, iar documentele din mediere vor fi depuse si transmise instantei de judecata pentru a fi incuviintate atat in lb romana cat si in lb olandeza.

 

Caz 3. Stabilire Program relații personale cu minora

Se prezinta la mediator domnul X prezentând urmatoarea problemă:

            Dna mediator: am fost căsătorit timp de 4 ani cu dna Y, în urma relației noastre conjugale a rezultat o fetiță.  Relația noastră s-a deterioarat în timp, ceea ce a dus la separarea noastra prin divorț - cupla comună pronunțat de instanță în anul 2012. Fetița fiind foarte mica , am fost de acord ca ea sa locuiasca împreună cu mama sa. Instanța a stabilit valoarea pensia de întreținere, precum si programul de vizita a fetiției mele. Am respectat acestă Hotarârea dată de instanța de judecată privind programul de vizită a fetiței mele, cu toate că nu am fost într-u totul de acord.

            Acum, după doi ani de zile doresc să mă  ajutați să stabilesc un  PROGRAM DE RELAÈšII PERSONALE cu fetița mea, deoarece cel hotărât de instanță nu mă ajută absolut de loc, în relația pe care doresc sa o am cu fetița mea, iar mama fetiței nu acceptă alt program. De aceea, am rugămintea a mă ajuta în rezolvarea acestei dispute intervenite între mine și mama fetiței referitoarea la programul de relații personale cu fetița noastră. Doresc să rezolv pe cale amiabilă această problemă  și nu aș dori ca instanța să stabilească timpul  pe care trebuie să îl petrec cu fetița mea.

            Am încheiat Contractul de pregătire a medierii cu domnul X, contract prin care am obligația de a depune toate diligențele necesare facilitarii dialogul cu celaltă parte( mama fetiței).  

            Dna Y a răspuns favorabil solicitării invitației la mediere, salutând această inițiativă din partea fostul soț, nedorind nici ea sa ajungă să discute această problemă legată de fetița lor în sala de judecată. Părțile au fost informate de mediator despre tot ce ține de procedura de mediere, avantajele medierii, timpul unei ședințe 120 min, costurile ( părțile au fost de acord să le împartă) și termenul final de rezolvare prin mediere- 3 luni. Părțile au fost de acord cu cele  precizate de mediator, semnând Contractul de mediere.

Èšin să precizez faptul că: mama a dorit să cunosc personal pe minoră, aducându-o la biroul meu. Ce nu mi-a placut a fost, faptul că mama a  început să i pună întrebări fetiței legate de modul în care fetița își petrece timpul cu tatăl său, fetița răspunzând automat la întrebările mamei. Am luat atitudine și i-am comunicat mamei, că nu doresc să asist la acest tir de întrebări adresate de mamă  legate de relația cu tata.

Procedura de mediere fiind respectată s-a început ședința de mediere, precizând ambelor părți că voi urmări interesul superior al copilului, iar dacă voi avea suspiciuni asupra modului de creștere și educare voi sesiza protecția copilului.

Ședințele de mediere au fost în număr de 9, ambii participanți fiind ff dificili, cu foarte multe reproșuri adresate unul celuilat, facând calcule minuțioase la cât timp petrec fiecare cu fetița lor. Mediere a durat exact 3 luni de zile, finalizând cu Acord de mediere.

 

 Caz Asigurări

S-a prezentat la biroul meu o doamnă, timidă, spunându-mi: doamnă mediator am fost trimisă de soțul meu( vazând aparițiile dv la televizor și în ziare) i-ați plăcut tarea mult! Prea multe nu știu ce să vă spun, dar soțul meu mi-a dat aceste notări la care vă roagă să-i dați răspuns.

Notarea trimisă:

Mă numesc ........... din Iași, str.... Am 61 d ani și sunt pensionar de invaliditate gradul I.

În anul 1987, am fost victima unui accident de circulație soldat cu fractură de coloană cervicală, paralizia totală a membrelor inferioare și parțială a membrelor superioare. Accidentul s-a produs în județul Neamț, din vina unei persoane cu domiciliul în Bistrița Năsăud. Procesul penal a fost suspendat în urma unei amnistii ce a avut loc în anul 1987. Pe cale civilă am obținut unele daune materiale, plătite la acea vreme de ADAS, actualul ASIROM. Periodic, aceste daune sunt actualizate în urma unor acțiuni civile.

Intenționez ca în curând să introduc din nou în instanță acțiune civilă.

Toate acțiunile de până la acest moment au fost introduse la Judecătoria Piatra Neamț, acolo unde a avut loc accidentul( fapta penală).

Întrebări:

 1. Èšinând cont de faptul că accidentul a survenit în urma unei fapte penale, mai este necesară medierea?
 2. Dacă răspunsul la întrebarea anterioară este afirmativ, unde ar trebui introdusă acțiunea pentru mediere, la Piatra Neamț (unde au avut loc toate procesele de până acum), sau la Iași( unde am domiciliul)?
 3. În cazul în carea este necesară medierea, acțiunea de mediere trebuie formulată amănunțit?
 4. Este necesară procură pentru soție sau se va deplasa mediatorul?
 5. Care ar fi durata procesului de mediere și costul acesteia?

Părți implicate:

 1. Subsemnatul
 2. ASIROM Iași
 3. Părâta

 

Cazuri medicale:

Caz 1.

Un tip vrea sa se angajeze.Firma respectiva ii solicita parcursul medical,tipul merge la Casa de Sanatate unde solicita in scris tot parcursul sau medical. Casa de Sanatate elibereaza fisa dumnealui cu toata evidenta medicala. Cand ajunge acasa incepe sa studieze fisa si constata cu surprindere ca a efectuat: 2 operatii estetice , operatie pe cord deschis, operatie la picior, la care i s-a pus proteza,operatie de eliminare a bilei, diagnosticat cu diabet in ultima faza, stend la inima, bineinteles ca era trecut in fisa si eliberarea de medicamente.Tipul respectiv ramane uimit de ce este trecut in fisa, el fiind un tip sanatos,  gandandu-se cum de mai traieste cu un asemena parcurs medical. Verificand numele medicilor constata ca din acea fisa nu cunostea decat pe medicul de familie. A doua zi merge la Casa de Sanatate si face sesizare impotriva medicilor, dupa care se duce la cabinetele doctorilor respectivi pentru a-i cunoaste. Casa de sanatate declanseaza un control amanuntit la Clinicele medicale unde functionau doctorii respectivi. Dupa efectuarea controlului se constata ca medicii respectivi au incasat astfel: un medic 4,5 miliarde de lei ilegal, doi medici 4 miliarde si un medic 2,6 miliarde.Imediat Casa de Sanatate trimite somatii de plata cu termene de executare foarte scurte.

Tipul respectiv ma contacteaza si trimit invitatie la mediere  medicilor implicati. Medicii dau curs invitatiei si la in doua sedinte de mediere despagubesc pe tipul respectiv cu bani cach. Totul s-a rezolvat ff repede.

Dupa ce am terminat mediere cu tipul respectiv, ma contacteaza medicii deoarece Casa de Sanatate a facut plangere impotriva lor. La prima sedinta s-a prezentat jurista Casei de Sanatate (ea fiind delegata sa ea act de solicitarea medicilor) precizand faptul ca, Casa de Sanatate nu doreste sa medieze acest conflict. La rugamintea medicilor am solicitat o intrevedere cu dl Presedinte al Casei de Sanatate. La inceput dl pres a fost ferm pe pozitie si a spus ca nu are ce media. Cum l-am convins: unul dintre medici avea dubla cetatenie roman-iranian,tinand cont de faptul ca mi sa confesat si mi-a zis, doamna daca astia nu ma lasa sa platesc esalonat aceata somatie , eu maine plec din tara si sa vad cine o sa plateasca in locul meu, in tara mea de origine nu exista tratate de extradare. Asa ca i-am prezentat dl presedinte aceasta situatie( bineinteles ca nu i-am spus in totalitate cele discutate cu clientul meu tinea de confidentialitate) intrebandu-l cum crede ca isi va recupera aceste prejudicii facute statului daca doctorii respectivi sunt arestati(Clinicile respective fiind intrate in insolventa).Domnul presedinte a fost de acord cu reesalonarea somatiei de plata cu recuperarea daunei in timp  de un an Partile au ajuns la intelegere amiabila, totul fiind prins in Acordul de mediere.

 Caz 2.

O tipa asistenta medicala simtindu-se rau se duce la Cluj sa isi faca un control medical. Cei de acolo o diagnosticheaza cu Endometrioza pelvina, idicandu-i un tratament medical cu niste medicamente care erau in test in tara noastra(ea nestiind acest lucru) si o trimite acasa. Acele medicamente trebuiau luate sub stricta supraveghere a medicilor.In continuare doamna acuza dureri ff mari si vine in Iasi sa isi faca un alt control,mergand la o un ginecolog. Ginecologul isi da seama ca ceva nu este in regula si o timite la un consult intern. Face consultul respectiv si din nou este diagnosticata cu Endometrioza pelvina si Mastoza fibrosciatica stanga, doctorul repectiv propunandu-i operatie spunandu-i ca e calea cea mai buna spre a se face bine. Doamna accepta operatia, doctorii efectueaza opratia dar in loc sa o opereze de Endometrioza pelvina si Mastoza fibrosciatica stanga ii fac Histerectomie totala.Dupa operatie domana se simte din ce in ce mai rau ia cand citeste fisa constata ca i sa facut alta operatie.Medici respectivi sunt medici interni si nu medici ginecologi, operatia trebuia efectuata de medici ginecologi (tinea de ginecologie diagnosticul respectiv). Si de aici au pornit toate, plangere la Colegiul medicilor si la Parchet. Medierea a fost extrem de dificila, insa finalitatea proceduri a fost un succes. Am rezolvat  prin intelegerea dintre părți, încheind cu  Acord de mediere.

 

Cazuri penale:

Dosar aflat pe rolul Parchetului din Münster- Germania

Caz 1. Infracțiune înșelătorie

Se prezintă la biroul de mediator Ștefan Liliana un cetățean român cu o adresă în mână primită de la Parchetului din Münster- Germania  în care este înștiințat că a început investigația  împotriva dumnealui, fapta imputată fiind înșelăciune. Èšin să precizez că în documentele primite de la parchet, printre altele avea și fotografia suspectului  a mașinii, exact de la locul faptei.

Cetățeanu român a devenit suspect de înșelătorie cu intenție, în urma unei plângeri făcute la Poliția din Westerkappeln Germania, de managerul unei Stații de alimentare cu bezină și motorină.

Situația în fapt:

Cetățeanul român a alimentat autovehiculul și a părăsit incita benzinării fără a achita factura. Această faptă constituind un delict în conformitate cu articolul 263 din StGB cod penal.

Parchetul din Münster transmite documentele de înștiințare dându-se  oportunitatea de a trimite o întâmpinare în scris conform chestinarului transmis de catre ei.

Modalitatea de rezolvare:

Biroul de mediator a luat legătura atât prin email căt și prin corespondeță scrisă cu Parchetul din Münster și Stația de alimentare cu bezină și motorină, solicitându-le acceptul pentru rezolvarea pe cale amiabilă a acestui incident.

Parchetul reacționeză imediat și transmite către biroul de mediator că acceptă rezolvarea acestei probleme amiabil, indicându-ne să luăm legatura cu firma respectivă pentru achitarea prejudiciului comis și atrage atenția suspectului că pe viitor nu va mai accepta rezolvarea pe cale amiabilă dacă va mai încerca să comită infracțiuni pe teritoriul Germaniei.

Sa transmis Stației de alimentare cu bezină și motorină răspunsul parchetului, iar ei au transmis prin email valoarea prejudiciului comis, termenii și condițiile de plată, precum și formularul de plată completat exact pentru suspect, făcând precizarea că dacă nu va respecta termenii stabiliți ei nu își vor retrage plângerea.

Cetățeanul român a plătit prejudiciul cauzat, transmițăndu-se parchetului dovada plății, iar firma și-a retras plângerea.

 

Èšin să precizez că toată procedura de mediere sa efectuat prin email și corespondență scrisă.

 

Mulțumiri, Parchetului din Münster și Stației de alimentare cu bezină și motorină din Germania pentru disponibilitatea de a rezolva amiabil această problemă!

 

Caz 2. viol art 218,alin1, 3

29 ianuarie 2016,caz penal, deschis pe rolul instantei Judecatoria .......

Intr-o seara de iarna X, aflandu-se in stare de ebrietate propune amicei sale o intalnire la unul dintre cunoscutii comuni pentru a se pregati de plecarea la o seara dansanta(discoteca). Aceasta accepta datorita increderii si relatiei de prietenie dintre ei . Dupa inca cateva pahare in plus acesta, intreprinde relatii sexuale cu X, care isi mai cheama un prieten si o forteaza prin lovire si amenintare pe aceasta sa intetina relatii sexuale si cu el. Imediat dupa consumarea actul sexual, proprietarul locuintei anunta prin 112 despre cele intamplate. Soseste echipajul de politie si o gaseste pe fata intr-o situatie neplacuta solicitandu-i sa relateze ce s-a intamplat. Ea declara faptele exact cum s-au petrecut si totodata spune ca a fost fortata sa intretina relatii sexuale. Cei doi au fost arestati si se afla acum in arestul preventiv din penitenciar.
Inculpatii solicita procedura medierii. Transmit invitatie la mediere persoanei vatamate, ulterior purtand discutii telefonice cu ea. O conving sa vina in mediere stabilind ziua, ora si locatia impreuna.
Din partea inculpatilor au fost fratii si una dintre mame. Incuplatii au transmis ca regreta fapta, ca nu isi explica ce a fost in capul lor si ca doresc sa achite toate pretentiile solicitate de victima.
Dupa multe ore de discutii victima accepta scuzele si solicita o anumita suma drept daune morale pentru traumele suferite. Se achita in fata mediatorului sumele solicitate, victima semneaza AM. Dupa semnare actelor de catre victima , am mers la penitenciarul unde sunt aflati in arest inculpatii pentru a semna si ei. Actele semnate de catre toate partile au fost date tuturor partilor, iar un exemplar este depus pe instanta de judecata.
Cei aflati in mediere din partea inculpatilor si-au cerut si ei scuze pentru fapta comisa si au promis ca o vor spriijini cu tot ce tine de ei pentru a se putea reintegra in societate.

 

Caz 3.  viol art 218 , alin 1, 3 npc și violare de domiciliu art 224 cp

Acordul de mediere a fost luat in calcul la individualizarea pedepsei, incetand procesul penal ptr violare de domiciliu iar pretentiile pe latura civila au fost achitate partii civile. Astfel inculpatul a scapat cu o pedeapsa mai blanda, iar partea vatamata si-a recuperat pretentiile civile formulate in cauza.

Dosar......
Sectie: NCPP Sectia Penala
Materie: Penal
Obiect: violul (art.218 alin 3, lit f. NCP) violare de domiciliu (art. 224 C.p)
10.07.2015
Ora estimata: 08:30
Complet: P ....NCPP
Tip solutie: Condamnare
Condamnă pe inculpatul ...... la pedeapsa principală de 3 (trei) ani și 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de „viol” și la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b și f Cod penal pe o durată de 2 (doi) ani. Aplică inculpatului, alături de pedeapsa principală, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b și f Cod penal, pe durata și în condițiile prevăzute de art. 65 Cod penal. În baza art.72 alin.1 Cod penal, scade din durata pedepsei durata reținerii și arestării preventive în prezenta cauză penală, de la 07.01.2015 la zi. În baza art.396 alin.6 Cod procedură penală raportat la art.16 alin1 lit.g teza finală Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului ...... pentru infracțiunea de „violare de domiciliu” . În baza art.399 alin. 1 Cod procedură penală, menține arestarea preventivă a inculpatului, Ia act că partea civilă ......, a renunțat la pretențiile civile formulate în cauză

 

 

Caz 4. Lovire și alte violențe

Comediere

 1. Situatia de fapt. Conditii premergatoare declansarii procedurii medierii (reclamanta a depus plangerea prealabila direct la Politie fara a mai merge initial la ISJ deranjata fiind de faptul ca d-na invatatoare nu a recunoscut initial fapta).

Copilul urmeaza cursul primar fiind elev in clasa a II-a. In timpul orelor de curs, d-na invatatoare fiind deranjata de galagia din clasa ii aplica acestuia o palma peste urechea stanga. Copilul incepe a plange, invatatoarea il ignora. Dupa terminarea orelor, copilul merge acasa si povesteste mamei intamplarea. Mama nu a considerat initial incidentul ca fiind unul grav. Insa, peste noapte, copilul a acuzat dureri mari la ureche, eliminand lichid din aceasta, mama a intrat in panica si a decis sa mearga la Spitalul de Copii pentru a consulta medicul specialist. Acesta a pus diagnosticul de otalgie si hipoacuzie dreapta aparute in urma unui traumatism local (lovitura cu palma).

 1. Încadrarea juridică. Implicațiile penale ale faptelor și răspunderea civilă patrimonială (exista posibilitatea incadrarii la infractiunea de rele tratamente aplicate minorului si lovire sau alte violente precum si a obligarii acoperii integrale a tratamentului medical suportat).

Dupa consultul medical, mama copilului a contactat invatatoarea solicitandu-i explicatii cu privire la incident. D-na invatatoare nu a recunoscut fapta, motiv pentru care mama a facut plangere la Politie. Avand in vedere situatia creata, mama s-a gandit ulterior ca ar fi bine sa solicite interventia unui mediator in rezolvarea acestui conflict pe cale amiabila.

 1. Rezolvare amiabilă prin procedura medierii. Concluzii finale

D-na invatatoare a dat curs invitatiei la mediere. Mediatorul prezentand avantajele medierii cele 2 parti decid ca cea mai buna solutie de rezolvare a acestui conflict este calea amiabila. Sedintele de mediere au decurs intr-o atmosfera cooperanta, partile ajungand la un acord comun. D-na invatatoare si-a cerut scuze pentru incidentul creat si s-a angajat sa plateasca toate cheltuielile medicale suportate de catre familia copilului. S-a depus cu adresa de inaintare la organul de urmarire penala urmatoarele documente: Acordul de mediere impreuna cu procesul-verbal de inchidere a medierii, consecinta juridica fiind neinceperea urmaririi penale pentru d-na invatatoare.

 

Caz 4. Furt- tîlhărie 

Dosar nr......./189/2014, CA Iasi
Inculpatii au apelat la procedura de mediere dupa ce in prima instanta au primit pedepse foarte mari si anume:inculpatul LI - 12 ani, Incuplatul BI-8 ani, inculpatul BCV-7ani, inculpatul TDL-2 ani, inculpatul BIS- 2 ani. Dupa medierea acestui caz, destul de complex si depunerea Acordurilor de mediere la Curtea de Apel din Iasi, instanta pronunta Hotararea nr.35/2016 din data de 18.01.2016 si dispune in baza Acordurilor de mediere astfel :inculpatul LI de la 12 ani de inchisoare pe fond, primeste in apel 5 ani si o luna cu executare, Incuplatul BI-de la 8ani inchisoare pe fond, primeste in apel 4 ani, inculpatul BCV- de la 7ani inchisoare pe fond,in apel primeste 2 ani, inculpatul TDL- de la 2 ani inchisoare pe fond, primeste in apel 1 an 9 luni si zece zile, cu suspendare, inculpatul BIS- de la 2 ani de inchisoare pe fond, primeste in apel,deduce din durata măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 1 (un) an și 9 (nouă) luni închisoare, durata reținerii și arestului la domiciliu de la 13.08.2014 la 16.04.2015, data punerii în libertate. Acordul de mediere a contat la reindividualizarea pedepsei.
Nr. unic (nr. format vechi) : ......../189/2014
Data inregistrarii 21.05.2015
Data ultimei modificari: 18.01.2016

 

Caz- litigii de muncă:

Mediere efectuată online prin email și telefon cu partea franceză

Se prezintă la mediator patru salariați ai unei Firme franceze (Firma mamă având sediul central în București, iar salariații erau detașați în Iași să lucreze la o altă Firmă cu care partea franceză avea încheiat un contract de prestări servicii). Salariații solicită sprijinul mediatorului pentru a rezolva situația conflictuală care s-a declanșat între ei și patronat.

În urma solicitării scrise din partea celor patru salariați, s-a încheiat Contractul de premediere. Menționez că cei patru salariați au depus cerere și în instanță pentru soluționarea acestui conflict. Mediatorul dispune toate diligențele necesare pentru a aduce la mediere pe toate părțile aflate în conflict trimițând invitații scrise în care precizează: ziua, ora și sediul unde se va desfășura ședința de mediere propriu-zisă.

Firma franceză ea act de invitația trimisă și contactează mediatorul, transmințând totodată disponibilitatea de a-și rezolva conflictul cu Salariații dumnealor. Administratorul firmei aduce la cunoștința mediatorului că nu poate participa personal la ședința de mediere deoarece este plecat din tară, dar solicită desfășurarea ședinței de mediere prin telefon cu el personal și prin email cu jurista unității, angajându-se să plătească onorariul mediatorului în întregime ( au plătit prin ordin de plată). Mediatorul înștiințează pe cei patru salariați de solicitarea Firmei franceze și le solicită încuviințarea.

Salariații și au de acord de a participa la ședința de mediere, chiar dacă firma nu a putut fi prezentă în Biroul mediatorului.

 Se încheie Contractul de mediere cu parțile, stabilindu-se de comun acord data pentru prima ședință de mediere.

Obiectul conflictului intervenit între părți este nerespectarea Contractului de muncă prin neacordarea concediului de odihnă, neplata drepturilor salariale și motivul prin care cei patru salariați nu au mai fost primiți la muncă.

Ședința de mediere: Mediatorul face informarea părților despre procedura de mediere, prezentand avantajele acestei proceduri, precum și dezavantajele în cazul nerezolvării acestui conflict pe cale amiabilă  (Firma  își pierdea din credibilitate creându-se o stare conflictuală permanentă între angajator și angajați, demisii în rândul angajaților, fapt ce ar duce la intrarea în faliment a firmei. Pierderea de capital din cauza costurilor foarte mari cu procesele intentate de salariați în instanță; Salariații intentând un proces în instanță pierd bani, timpul îndelungat  până la terminarea unui proces, neștiind în final dacă pot să își recupereze bani pierduți). Firma franceză este deschisă dialogului și mulțumește Salariaților că au ales această cale amiabilă de soluționare a conflictului existent între părți .

Rezolvarea disputei: Firma franceză recunoaște că a greșit în relațiile profesionale avute cu Salariații, motivând criza financiară existentă pe plan mondial, fapt pentru care aceasta nu și-a putut plăti salariile angajaților la timp,cerându-și  scuze de disconfortul creat. 

În urma discuțiilor purtate între părți cu privire la soluționarea conflictului, părțile au ajuns la următorul rezultat.

Salariații au fost de acord să lucreze pe perioada preavizului dat de unitate, nemaidorind însă colaborarea pe viitor cu dumnealor.

Firma franceză se angajeză să plătească salariile restante, iar dările către stat le va achita în termen de o săptămână

Apelând la procedura de mediere acest conflict a adus beneficii atât Firmei cât și Salariații.

MEDIERE = alternativă la instanță

 • Problemele dezbătute în direct prin telefon și email cu Firma franceză, în Biroul mediatorului fiind prezenți cei patru salariați.

Salariații își prezintă nemulțumirile legate de Firma franceză solicitând achitarea salariilor restante și plata dărilor către stat.

 Firma franceză este deschisă dialogului și mulțumește Salariaților că au ales această cale amiabilă de soluționare a conflictului existent între părți.

Am consemnat înțelegerea părților în acordul de mediere și declară ședința de mediere încheiată prin proces verbal.

S-a încheiat ședința de medire prin soluționarea pe cale amiabilă a acestui conflict, mediatorul redactând Acordului de mediere și a Procesului verbal de închidere a ședinței pe care părțile aflate în Biroul mediatorului , împreună cu mediatorul luat act și semnat . Firmei franceze li s-a trimis actele prin curierat în formă originală pentru a le putea semna și dumnealor.

Am transmis instanței Cererea de  încuviințare a înțelegerii părților, specificând nr de dosar de pe rolul instanței, hotărâre care se dă în camera de consiliu  și constituie titlul executoriu în condițiile legii,dispozițiile art 438-441 din Lege nr 134/2010 privind CPC, anexând:

 1. Acordul de mediere în original
 2. Procesul verbal de închidere a cazului
 3. CD cu formularele mai sus menționate

 

Caz Societate

O societatea mi-a solicitat serviciile pe mediere. In urma unui control societatea a fost sanctionata printr-o decizie de impunere cu o anumita suma. Societatea a facut diferite demersuri pentru a putea discuta decizia impusa dar raspunsul a fost unul nefavoarabil, singura solutie fiind contestarea in instanta. Societatea nu dorea sustragerea de la plata sumei impuse, ci solicita esalonarea sumei, intrucat daca ar fi platit integral suma ar fi intrat in imposibilitatea de plata si atat firma cat si salariatii ar fi avut de suferit. Toate demersurile facute de societatea s-au soldat cu esec.
Ca o ultima speranta apeleaza la serviciile mele. Contactez imediat cealalta parte prezentand facilitatile procedurii de mediere , transmitandu-i totodata si o invitatie la mediere.
Precizare invitatie:
,,...Èšinând cont că deviza și politica Statului trebui să fie ,, de ajutor și sprijin al Antreprenorilor, Societăților și INM-urilor...etc., întrucât ei contribuie la bugetul statului, iar succesul lor este și succesul Dumneavoastră, avem rugăminte de a da curs solicitării acestei Societății, aflate acum în impas și de a găsi împreună o soluție de rezolvare a problemelor cu care se confruntă ."
Ministerul ma contacteaza telefonic imediat ce a primit solicitarea mea si imi multumeste.
Astfel societatea a primit un raspuns favorabil si multumitor pentru dansii, iar statul isi va putea incasa datoriile fara a afecta firma si salariatii.
Multumesc partilor pentru disponibilitatea de a apela la procedura medierii!


 

 

,,Mergi în viață cu o licărire în ochi, cu un zâmbet pe față și cu un scop măreț în inimă”
William James

 

Birou Mediere Stefan Liliana © 2016-2017

 


Copyright © David's Backbone 2016Accesari pe pagina: 1